Jonas Sjöstedt

Bildkälla: Wikipedia.org

Jonas Sjöstedt är sedan 2012 partiledare för Vänsterpartiet. Han lyfter frågan om förbjudna vinster i välfärden och arbetar för att förbättra miljön på olika sätt. Han håller på laget GAIS och menar att det är ett lag utan vinstintresse, vilket går bra ihop med den politik han och Vänsterpartiet förespråkar. GAIS är ett fotbollslag från Göteborg som spelar i Sveriges näst högsta liga, Superettan. Då han föddes i Göteborg kom det naturligt för honom att heja på ett lag från den staden. Han är gift med Ann Måwe och har tidigare arbetat som bilmontör.

Bakgrund

Jonas Sjöstedt föddes år 1964 i Göteborg, Sverige. Hans pappa arbetade som ingenjör på vattenkraftstationer, vilket gjorde att familjen flyttade runt mycket. Jonas växte upp på många ställen runt om i Sverige, bland annat i Sundsvall, Vänersborg och Västerås. Han var redan i tidig ålder intresserad i politik och bestämde sig år 1978 för att gå med i Kommunistisk ungdom. Han gillade som ung också att tågluffa, vilket ledde till att han åkte runt och såg många platser. Han hoppade av gymnasiet två gånger, innan han år 1983 flyttade till Luleå för att börja om gymnasiet för tredje gången. Han gick denna gång en tvåårig social linje och tog studenten därifrån. Samtidigt som han gick i skolan arbetade han för Elevorganisationen i Stockholm. Efter ett tag återvände han till Göteborg där han arbetade som redaktör på Röd Press. År 1990 flyttade han ännu en gång uppåt i Sverige, denna gång till Umeå där arbetade han som montör på Volvo.

Europaparlamentet

Jonas Sjöstedt var väldigt engagerad på nej-sidan i folkomröstningen om EU-medlemskapet i Sverige år 1994. Hans engagemang gjorde honom uppmärksammad och det var det som tog honom in i politik på riksplanet. Efter att folkomröstningen var färdig och Sverige hade gått med i EU ställde han upp i Europaparlamentsvalet år 1995 där han blev invald som en av de tre vänsterpartisterna. Därefter blev han omvald två gånger till, år 1999 och 2004. Han slutade som ledamot år 2006.

New York

Jonas Sjöstedts fru Ann Måwe var diplomat i New York och efter att han lämnat Europaparlamentet flyttade han dit för att vara med henne. Under sin tid i New York var han aktiv på gräsrotsnivå i Socialist Party USA. Under denna tid debuterade han också som skönlitterär författare med trilogin kriminalromaner och gav ut intervjuboken Masthugget, Moskva och Madrid.

Riksdagsledamot

Efter en tid i New York flyttade Jonas Sjöstedt tillbaka till Sverige och ställde upp i Riksdagsvalet år 2010. Han blev då invald från Västerbottens läns valkrets på plats 202. Näst intill en tredjedel av vänsterpartiets väljare i den valkretsen valde att personvalsrösta på Jonas Sjöstedt.

Partiledare

Sjöstedt meddelade den 5 juli år 2011 att han ställde upp som kandidat till partiledarposten för vänsterpartiet. Valberedningen föreslog den 10 december 2011 Joans Sjöstedt som partiledare, och han valdes till ordförandeden 6 januari år 2012 av partiets kongress. Han har som partiledare hela tiden lyft frågan om förbjudna vinster i välfärden. Det är något han pratar mycket om och som han kämpar för att förbjuda.